Håkan Östlundh

Blot

2008

En ambulanshelikopter flyger över Östersjön med kriminalpolisen Fredrik Broman. Han har en svår skallskada och ingen vet om han kommer att klara sig.
     Tre veckor tidigare har två människor hittats mördade på en gård i Levide. En kvinna, dödad med ett enda hugg. En man, massakrerad till oigenkännlighet. När de hittas på den blodiga stavparketten i det exklusiva vardagsrummet har de redan varit döda i två dagar.
      Husets ägare, Arvid Traneus, har nyligen kommit hem efter flera år som storföretagskonsult i Japan. Polisen utgår först från att Arvid är den slaktade mannen. Kvinnan vid hans sida har ju identifierats som hans hustru.
      Men när det visar sig att den döde mannen inte är Arvid utan hans kusin, tar utredningen en ny vändning. Och de misstänkta tycks försvinna spårlöst.
      Håkan Östlundh är tillbaka med den fjärde delen i serien om Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen. Liksom de tidigare delarna Släke, Dykaren och Terror utspelas Blot på det idylliska men isolerade Gotland, där det visar sig vara svårare än i storstaden att undkomma sitt förflutna.
      Med Blot har Östlundh skapat en både annorlunda och klassisk deckare, som håller läsaren i spänning från första till sista sidan.

”Redan vid bok nummer två hade Broman och de andra blivit riktiga människor att känna igen sig i och nu i fjärde blir de, som i en riktigt bra bok, en del av läsarens vänskapskrets.”
    Marita Johansen, Nerikes Allehanda

”Håkan Östlundh [har] bok för bok etablerat sig som en av de mest intressanta författarna i genren.”
    Bo Lundin, Sydsvenskan

”En klassisk deckare med inslag av vår tid och relationerna mellan de människor som vår tid skapar. Av de deckarförfattare som numera använder Gotland som bakgrund och kuliss för sina böcker är Håkan Östlundh den skarpaste, både vad gäller samtidshistorien och sättet att bygga upp en deckarintrig som förblir spännande boken igenom.”
    Bengt Valentinsson, Gotlands tidningar

”Blot erbjuder ett gripande familjedrama, är synnerligen välskriven, visar med eftertryck att denne författare efter fyra böcker förtjänar stor respekt, förtjänar att tas på största allvar, förtjänar många lovord och många läsare.”
    K Arne Blom, Vi

Länkar

Mail

Nyhet