Håkan Östlundh

Jag ska fånga en ängel

2010

Jag ska fånga en ängel är en relationsroman om passion och lojalitet, ett ödesdrama om en ung man som knivhuggs till döds, en brännande aktuell skildring av det segregerade Stokholm – Håkan Östlundhs nya roman lämnar ingen oberörd.
      Paul Bäckström, nyskild polis i stockholmsförorten Sollentuna, dras in i ett passionerat förhållande med den gifta förläggaren Ylva Ström. På ytan har de två inte något gemensamt. Och kanske har de inte heller det. Ändå kastar sig Ylva i en taxi ut till Malmvägen i Sollentuna så ofta hon lyckas prestera en godtagbar lögn till sin make. Den förbjudna passionen håller både Ylva och Paul levande.
      Men verkligheten tränger sig på. Paul utreder ett uppmärksammat ungdomsmord och ställs mellan gammal vänskap och nya lojaliteter när han blir involverad på ett alltför personligt sätt. Samtidigt måste Ylva fatta en rad svåra beslut. Livet är inte bara passion. Det är också karriär, familj och vardag. Och allt har ett pris. Är hon beredd att leva med sig själv om hon sviker sina barn? Och hur vet man vad som är kärlek och vad som bara är passion?En ambulanshelikopter flyger över Östersjön med kriminalpolisen Fredrik Broman. Han har en svår skallskada och ingen vet om han kommer att klara sig.

”I väntan på nästa gotlandsdeckare med Fredrik Broman i huvudrollen är det väl använd tid att tillsammans med Håkan Östlundh göra ett besök i verkligheten så som den ter sig i storstadsmiljö.”
    Bengt Valentinsson, Gotlands Tidningar

”Östlundh är en god berättare utan sentimentalitet eller psykologisk amatörism. Han har en kraft i språket som är sällsynt bland nutida romanförfattare. […] Jag blev berörd och läste oavbrutet till sista sidan. […] Om det här är den nya sortens kriminalroman välkomnar jag den.”
    Lennart Högman, DAST-Magazine

”Frågan är om brottet verkligen står i centrum i 'Jag ska fånga en ängel'. Ska man vara noggrann kanske det här rent av inte är en kriminalroman. Men bra är det, väldigt bra.”
    Östgöta Correspondenten

”Väl berättad historia om ungdomsångest i en stadsdel på väg att krackelera och om vuxen ångest i en finare del av Stor-stockholm – en historia som bär färg av såväl grå vardagsrealism som dunkande, förbjuden passion.”
    Dagens Industri

Länkar

Mail

Nyhet